Lär ditt barn att dricka självständigt med smoothies

Lär ditt barn att dricka självständigt med smoothies

 Ett roligt sätt att få i barnen hela portionen frukt och grönt är genom smakrika och barnvänliga smoothies. Smoothies är inte bara näringsrika och enkla att göra utan kan också vara en rolig aktivitet att dela med dina småttingar. Barn älskar att vara med i köket och det är enkelt att förbereda. Allt du behöver är en mixer, juice samt färska frukter och grönsaker.

För småbarn som är påväg eller just lärt sig äta själva, är en smoothie ett bra koncept att uppleva nya smaker och texturer. De kan ta små tuggor av färska ingredienser när ni förbereder och sedan blanda allt till ett mästerverk. Du kan också använda ingredienserna för att lära dem om både färg och näring och förklara att det är viktigt att äta råvaror med olika färger varje dag för att få en frisk kropp. Äldre barn kan lära sig att associera olika färger med olika kroppsdelar (rött hjälper vårt hjärta, orange hjälper våra ögon samt vår hud och grönt är hälsosamt för hela kroppen exempelvis).

Smoothies fördelar:

  • Bra sätt att introducera nya livsmedel för barn.
  • Ökat näringsupptag och förbättrad matsmältning.
  • Hälsosamt sätt att få i sig grönsaker för kräsna barn.
  • Perfekta när du är på språng!
  • Rolig aktivitet att göra tillsammans med ditt barn.

För barn som lär sig äta och dricka självständigt är smoothies ett smaskigt sätt att prova på att dricka med sugrör. Smoothies är en helt annan teknik än att skopa upp puréer och kan hjälpa till att uppmuntra att dricka och suga ordentligt när barnet lär sig om timing, tryck och andra förfinade ät- och dryckesfärdigheter.

Till att börja med föreslår vi att du använder en kopp med en säker bas för att hålla den på plats när ditt barn lär sig. Detta förhindrar att koppen välter och att ditt barn spiller smoothie. Ett lock förhindrar också ytterligare kladd. Mjuka sugrör i silikon är att föredra för spädbarn och småbarn och rostfritt stål är ett grönt alternativ till sugrör i plast som passar både vuxna och barn!

Vi föreslår vår 1-2-3 Sip! Barnmugg som passar perfekt för smoothies.

Smoothies är också ett utmärkt sätt att få i sig näringsrik frukt och grönsaker till kräsna barn. Vem kan motstå en kall, söt smoothie?

Smoothies kan göras med vilka ingredienser du vill, men om du behöver en startpunkt kan du läsa mer om hur du kommer igång här:

  1. Välj en juice eller mjölk som bas. Äpple är en bra juice att börja med och vilken typ av mjölk som helst duger, mjölk, soja, mandel, vad du än föredrar.
  2. Tillsätt lite frukt. Näringsrika frukter som mango, papaya, blåbär, avokado och bananer är hälsosamma och barnvänliga val. Du kan använda färska, frysta eller en blandning av de två.
  3. Välj dina grönsaker. Om ditt barn är nybörjare på smoothies kan du börja med milda grönsaker som blomkål, zucchini, morötter eller selleri. Senare kan du introducera de goda bladgrönsakerna som många barn inte gillar på egen hand, t.ex. grönkål, spenat eller rödbetor.
  4. Blanda! Du kan tillsätta mer vätska om ditt barn föredrar en tunnare smoothie eller tillsätta lite is eller frysta yoghurtbitar för en tjockare "milkshake"-effekt. 

Tips om smoothies:

  • Tillsätt vätskan först för enklast mixning.
  • Börja med den långsammaste inställningen och öka sedan hastigheten.
  • Frysta grönsaker innehåller samma näringsämnen men smakar mindre "grönt". Tvätta och torka dina egna grönsaker ordentligt och lägg dem i fryspåsar om ditt barn inte gillar smaken av färska grönsaker. 
  • Gör dina smoothiekombinationer i stora mängder, lägg i påsar och frys in för att kunna göra enkla smoothies i ett steg senare.
  • Använd muffinsformar eller mindre matbehållare för att frysa smoothietillsatser som som du enkelt kan tillsätta i dina färdiga smoothiekombinationer.

 

Vi tipsar om våra silipods som passar perfekt att förvara smoothietillsatser i både kyl och frys!


Lycka till!

Tillbaka till blogg