Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få 15% på ditt första köp!

JUST NU EVENTUELLA FÖRSENINGAR I LEVERANSTID PGA STÖRNINGAR MED FRAKTSERVICE

Shoppingkorg 0

Du är 349 SEK ifrån fri frakt

Intervju Håll Sverige Rent | Nedskräpning & miljöfarliga material

Intervju Håll Sverige Rent | Nedskräpning & miljöfarliga material

Stiftelsen Håll Sverige Rent är en ideell organisation som arbetar med att få fler människor att inte skräpa ner. Miniware har fått möjligheten att prata med deras experter om nedskräpning, hur det påverkar miljön och hur man som konsument ska tänka gällande material- och produktval för att konsumera så miljövänligt som möjligt. 

Vad ser ni för nedskräpning i Sverige idag & hur påverkar det vår miljö?

Nedskräpning är ett av vår tids största samhällsproblem. Skräpet skadar djur och natur, förstör haven, gör städer otrygga och kostar samhället mycket pengar – helt i onödan.

Håll Sverige Rent har länge arbetat med skräpmätningar som metod för att minska nedskräpningen. Under sommaren 2023 genomförde vi en nationell skräpmätning på uppdrag av Naturvårdsverket som visade att nedskräpningen i Sverige till 90 % består av engångsprodukter och det absolut vanligaste skräpet är cigarettfimpar.

Plast sticker ut i resultaten då det utgör 66 % av skräpet och är absolut vanligast. Den vanligaste kategorin inom plast är fimpar följt av flexibla omslag t.ex. förpackningar för godis, glass och snacks och plastbestruket papper som hamburger-papper och wrappapper.

Det tar lång tid för skräp att försvinna om det hamnar i naturen. Resterna av ett plastskräp kan finnas kvar i hundratals år och sönderdelas först till så kallad mikroplast. Hur lång tid det tar innan mikroplasten försvinner är omtvistat – om den ens gör det.

Finns det produkter & specifika material som är extra dåliga för vår miljö? På vilket sätt? 

Plasten i havet har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren. Plast är det absolut vanligaste skräpet som finns i havet där en stor andel utgörs av engångsplastprodukter, dvs en sådan produkt som är gjord för att användas endast en gång, eller en kort tid, innan den blir avfall. Forskare uppskattar att det finns mellan 75-199 miljoner ton plast i våra hav och varje år tillkommer mer än 11 miljoner ton.

För några år sedan beslutade EU om ett nytt direktiv som ska minska plast i haven kallat engångsplastdirektivet, som är ett steg mot en mer cirkulär ekonomi. I Sverige började det gälla 2021 men kommer att implementeras i olika steg.

I direktivet har åtgärder bland annat tagits fram för de tio vanligaste skräpföremålen i engångsplast. Vissa produkter får stora konsekvenser för djur och natur när de blir skräp - som långa och smala sugrör som lätt kan fastna i till exempel näsan på ett djur. Andra, som produkter i expanderad polystyren, är svåra att återvinna och fragmenteras lätt. På Håll Sverige Rent ser vi mycket positivt på att alla länder i EU gemensamt jobbar för att minska marin nedskräpning genom engångsplastdirektivet. 

Hur kan vi som konsumenter tänka innan köp gällande produkt- & materialval samt hur ska vi tänka vid återvinning/för att skräpa ner så lite som möjligt?

Lösningen på nedskräpningsproblemet är inte att städa upp efter en ökande produktion av engångsartiklar utan att minska vår förbrukning, återanvända så mycket det går och återvinna resten. Vi som konsumenter kan t.ex. påverka genom att välja produkter som tillverkats för att hålla länge, och välja bort engångsprylar som ofta blir skräp. Genom att välja tex återanvändbara muggar och matlådor även när man handlar take away är ett sätt att ytterligare minska användningen av engångsprodukter. Fr.o.m 1 januari nästa år så måste de som idag serverar mat och dryck i engångsförpackningar som innehåller plast också kunna erbjuda flergångsalternativ, vilket gör det lättare att göra hållbara val.

Det är också viktigt att produkter designas för att kunna återvinnas, som att olika material inte blandas vilket försvårar återvinningen. Av de plastförpackningar som källsorteras idag är cirka hälften designade för att kunna materialåtervinnas. Genom att göra medvetna val kan vi som konsumenter driva på en omställning till det bättre.

Mer information om Håll Sverige Rent och hur du kan göra skillnad:

www.hsr.se

www.instagram.com/hallsverigerent

 

Miniware's löfte till våra kunder

Vi jobbar med hållbara materialval

Fritt från BPA & kemikalier. Fokus på rena material som är lättare & bättre för miljön att återvinna samt växtbaserade & biologiskt nedbrytbara produkter.

Se vår växtbaserade barnservis här.

Se våra accessoarer i livsmedelsgodkänd silikon här.

  

Vi stödjer barns utveckling i flera tillväxtfaser

Det betyder färre produkter som produceras & slängs samt mer pengar i plånboken!

Se vår populära 3-i-1 mugg här.