• JUST NU EVENTUELLA FÖRSENINGAR I LEVERANSTID PGA STÖRNINGAR MED FRAKTSERVICE Köp 2 produkter - få 2-pack silikonskedar på köpet Fri frakt över 349kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få 15% på ditt första köp!

JUST NU EVENTUELLA FÖRSENINGAR I LEVERANSTID PGA STÖRNINGAR MED FRAKTSERVICE

Shoppingkorg 0

Du är 349 SEK ifrån fri frakt

Färska sätt att tillaga vårgrönsaker för barn

Färska sätt att tillaga vårgrönsaker för barn

Färska sätt att tillaga vårgrönsaker för barn

Säg adjö till mustiga vintergrönsaker och välkomna de delikata vårgrönsakerna! Färska, säsongsmässiga baljväxter och grönsaker kan tillföra en rikedom av smak och näring till middagsbordet och lyckligtvis är det enkelt att förbereda vårgrönsaker för barn. Även om ditt barn kanske inte blir överlyckliga vid synen av bok choy och sparris, är våren också säsongen för barnfavoriter som ärtor, gröna bönor och morötter.

Ta en titt på dessa tre favorit vårgrönsaker för att upptäcka deras hälsofördelar för växande kroppar och få några nya idéer om hur du kan tillreda dem:


Morötter

De läckra, söta morötterna erbjuder en rad hälsosamma fördelar tack vare att de är fullproppade med vitaminer, mineraler och fiber. Morötter är rika på vitamin A, vilket är bra för ögonen, och antioxidanter, som tros bidra till att förebygga cancer och hjärt-kärlsjukdomar. De innehåller också mycket vitamin K, som är viktigt för benhälsan, kalium, som reglerar blodtrycket, och vitamin B6, som omvandlar mat till energi. Hur imponerande är inte det för en matvara?


Även om morötter är utmärkta råa som en snack eller i sallader, finns det dussintals hälsosamma och goda sätt att tillreda dem. Belägg dem med lite olivolja, salt och örter och rosta dem i ugnen eller stek dem i pannan med en gnutta lönnsirap för en något söt sidorätt. Skapa en lätt och smakfull morotssoppa och servera med sallad och knaprigt franskt bröd. Barn älskar att doppa! Morötter är otroligt flexibla och kan stå ensamma eller komplettera huvudrätter. Du kan till och med göra morots-potatispannkakor eller morotsmuffins!

När du handlar morötter, leta efter fasta, ljusoranga morötter av genomsnittlig bredd. Överdrivet tjocka morötter kan vara tuffa. Undvik vissna eller gulnande morötter.

 

 

Ärtor

Det finns två typer av ärtor, de som behöver skalas och de du äter hela. Trädgårds- eller gröna ärtor skalas när de har vuxit och ärtorna tas bort och kokas. Sockerärtor och sockerärtor har ätbara baljor och kan ätas hela. Ärtor är baljväxter och är näringsmässigt unika i grönsaksavdelningen. De är mycket låga i kalorier men innehåller betydande mängder av flera avgörande vitaminer och mineraler, plus en stor mängd fiber - fyra gånger så mycket som i samma mängd morötter!


Ärtor är en av de bästa växtbaserade källorna till protein; detta plus deras höga fiberinnehåll gör dem mycket mättande. Ärtor är höga i vitamin K, vitamin B1, vitamin C, vitamin B6 och zink. När du väljer färska ärtor, leta efter fasta, solida gröna baljor och undvik uppblåsta, prickiga eller gulnande baljor. Om färskt inte är ett alternativ, välj frysta ärtor över konserverade. Båda kan innehålla betydande tillsatt salt om de inte är märkta som låg- eller reducerat natrium, men frysta behåller textur och smak av färska ärtor bättre.

 

 

Gröna bönor

Gröna bönor är en annan barnvänlig vårgrönsak som är mångsidig och lätt att tillaga. De är rika på fiber och innehåller protein, samt vitaminerna A, C, K, B6 och folsyra. Gröna bönor är också en bra källa till viktiga mineraler som kalcium, järn och kalium. Det finns mer än 150 sorter av gröna bönor i världen och de kan hittas i många kulturer och kök. Några av de hälsofördelar de ger inkluderar förebyggande av tjocktarmscancer, kontroll av diabetes, främjande av hälsosam benutveckling och stärkande av immunsystemet.

Istället för att bara ångas och kryddas, prova parmesanrostade gröna bönor, släng dem i aprikosglasyr med baconsmulor eller lätt belägg dem i olivolja och kasta dem på grillen! När du handlar färska gröna bönor, leta efter ljusa bönor som knäpper till när de böjs. Undvik gummiga eller alltför stela bönor och de med synliga fläckar eller skador.


Vilka vårgrönsaker älskar dina barn? Låt oss veta i kommentarerna!