• JUST NU EVENTUELLA FÖRSENINGAR I LEVERANSTID PGA STÖRNINGAR MED FRAKTSERVICE Köp 2 produkter - få 2-pack silikonskedar på köpet Fri frakt över 349kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få 15% på ditt första köp!

JUST NU EVENTUELLA FÖRSENINGAR I LEVERANSTID PGA STÖRNINGAR MED FRAKTSERVICE

Shoppingkorg 0

Du är 349 SEK ifrån fri frakt

6 tips för att hålla dina barn engagerade under långa julmiddagar

6 tips för att hålla dina barn engagerade under långa julmiddagar

Vi vet alla hur svårt det kan vara att få barnen att sitta stilla och fokusera under en lång måltid. Förr i tiden varade måltiderna i cirka 90 minuter, men i dagens kultur är den genomsnittliga familjemiddagen bara 12 minuter. [1] Med detta i åtanke kan du förstå varför dagens barn har så svårt att hålla sig vid middagsbordet under en flera timmar lång helgmåltid!

Studier har visat att gemensamma måltider ger en mängd fördelar för alla familjemedlemmar. Barn som ofta äter middag med familjen äter bättre, presterar bättre i skolan, har mindre riskbeteenden i tonåren och har bättre relationer med sina föräldrar.

Så även om du kanske letar efter tips för att hålla barnen engagerade under julens långa måltider, uppmuntrar vi dig att använda dem för att förlänga tiden för dina familjemiddagar under hela året!

1. Låt dina barn delta i matlagningen. När barn hjälper till att förbereda en måltid är de stolta över vad de har gjort och tycker om att dela med sig av sina prestationer vid matbordet. Att se människor njuta av mat som de själva har lagat hjälper dem att hålla fokus och engagemang. Det finns många köksuppgifter som barn i alla åldrar kan roa sig med, från att mosa och röra om för de minsta till att förbereda enkla recept med äldre barn.

2. Se till att de har det bekvämt. Det kan vara svårt att njuta av tiden vid matbordet om bordet är för högt eller om stolen är för hård. Tänk på ditt barns ergonomiska behov för att kunna äta ordentligt och se till att de sitter bekvämt på ett sätt som underlättar att äta självständigt samt interaktion med andra matgäster. Det är också bra att placera något under barnets fötter så att benen inte dinglar.

3. Servera rätter som återspeglar din familjs historia och arv. Gör lite efterforskningar tillsammans med ditt barn om traditionella julrätter från dina mor- eller farföräldrars land eller kultur. Ditt barn kommer inte bara att tycka om att lära sig om mat och familjehistoria, utan dessa rätter inbjuder också till att dela med sig av familjehistorier under måltiden. Att laga och dela dessa rätter kan bidra till att skapa en känsla av familjeidentitet hos ditt barn!

4. Gör det tjusigt. Små barn tycker särskilt mycket om att klä upp sig, så att behandla familjens julmiddag som en fin och viktig händelse kan göra det roligt. Se till att barnen har fina dukningar och "speciella" tallrikar eller koppar. Om du använder ett "barnbord" ska det vara lika elegant som för de vuxna. Elektriska ljus, tåliga glas, en julduk som är enkel att rengöra och andra barnvänliga dekorationer kan göras för att förhindra olyckor. Tillhandahåll element som också kan underhålla, som en tryckt "meny" och kritor eller små handhållna pussel. Överväg att göra ett eller två försök med ditt barn för att öva på bordsskick och artig konversation. Ni kan rollspela att ni äter middag med kungar och drottningar! 

5. Inkludera barn i alla åldrar i middagskonversationen. Även små barn tycker om att prata med familj och besökare under middagen. Ta upp familjevänliga ämnen som intresserar barnen, t.ex. berättelser om hur deras föräldrar eller far- och morföräldrar träffades, deras första jobb eller hur varje familjemedlem fick sitt namn. Andra ämnen som barn i alla åldrar kan delta i är drömsemestrar, favoritminnen, vem de beundrar och varför, eller vad som skulle göra deras dag härlig. Äldre barn och tonåringar tycker särskilt mycket om att prata om sina favoritkändisar, musik, filmer och spel. Ställ öppna frågor för att hålla igång konversationen!

6. Känn deras gränser. Ju yngre barnet är, desto kortare tid kan du förvänta dig att det ska sitta tyst vid bordet. För mycket små barn kan en två timmar lång middag kännas som tortyr! Om middagen serveras hemma kan du ha ett litet pysselbord med aktiviteter som barnen kan ägna sig åt när de lämnar bordet. Saker som aktivitets-, målar- och bilderböcker eller enkla pysselprojekt kan hålla dem sysselsatta medan de vuxna avslutar sin måltid. Om du köper en speciell sak som nya kritor eller en pusselbok med deras favoritkaraktärer får de något att se fram emot efter middagen. Om du väntar flera små barn bör du tillhandahålla tillräckligt med material för delning för att undvika käbbel. För bebisar är en hoppstol ett bra alternativ efter middagen.

Med lite förberedelser och planering kan du förvandla en lång och tråkig julmiddag till en rolig, engagerande och lärorik upplevelse för dina barn. Att regelbundet sätta sig ner och äta familjemiddagar under hela året kommer att ge dem underbara minnen, bygga familjeband och ge dem bra övning inför framtida helgmåltider!

Hur håller du dina barn engagerade under långa måltider? Dela med dig av dina tips till oss på instagram!

 [1] https://www.thescramble.com/family-dinner-challenge-statistics/